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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão. |
Data corrente: |
06/12/2021 |
Data da última atualização: |
04/10/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
BENTO, J. A. C.; MORAIS, D. K.; BERSE, R. S. de; BASSINELLO, P. Z.; CALIARI, M.; SOARES JÚNIOR, M. S. |
Afiliação: |
JULIANA APARECIDA CORREIA BENTO, UFG; DAISY KARIONE MORAIS, UFG; RAFAEL SIQUEIRA DE BERSE, UFG; PRISCILA ZACZUK BASSINELLO, CNPAF; MÁRCIO CALIARI, UFG; MANOEL SOARES SOARES JÚNIOR, UFG. |
Título: |
Functional, thermal, and pasting properties of cooked carioca bean (Phaseolus vulgaris L.) flours. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Applied Food Research, v. 2, n. 1, 100027, June 2022. |
ISSN: |
2772-5022 |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.afres.2021.100027 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
This study verified if cooking presoaked beans in the steam of autoclave improves the pasting properties, texture profile, water-solubility (WSI), emulsifying capacities of aged carioca bean' flours. The carioca beans flour presented high content of protein (20.7 -22.3 g.100g -1), resistant starch (RS) (8.3 - 31.1 g.100g -1), and dietary fiber (TDF) (18.9 - 23.7 g. 100g -1), and the cultivar Notavel presented the highest content of total dietary fiber and resistant starch for both cooked and raw flour. The pretreatment promoted an increase in TDF (8.8 %, cultivar Dama) and a decrease in RS (19.5 %, 33.4 %, and 47.0 % for cultivars Imperador, Gol, and Bola Cheia, respectively). Regarding the pasting properties, the heating process promoted a reduction in the values of peak viscosity, final viscosity, breakdown, and setback for all carioca bean cultivars. The other parameters, i.e., gel hardness, WSI, emulsifying capacity, and stability also presented a significant decrease in the cooked flours. So, the pretreatment promoted a total or/partially starch pre-gelatinization and the denaturation of the proteins of the flours which might increase their acceptability for food development. |
Palavras-Chave: |
Paste viscosity. |
Thesagro: |
Farinha; Feijão; Phaseolus Vulgaris; Viscosidade. |
Thesaurus Nal: |
Bean flour; Beans; Emulsifying properties; Hardness; Resistant starch; Viscosity; Water solubility. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1137183/1/afr-2022.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Clima Temperado. |
Data corrente: |
05/01/2012 |
Data da última atualização: |
05/01/2012 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
PRIORI, D.; BARBIERI, R. L.; CASTRO, C. M.; CARBONARI, T.; PADILHA, H. K. M.; STRELOW, L. da R.; MISTURA, C. C.; NEITZKE, R. S.; FISCHER, S. Z. |
Afiliação: |
Daniela Priori, Estudante de doutorado do Programa de Pós-Graduaçãoem Agronomia, Universidade Federal de Pelotas; ROSA LIA BARBIERI, CPACT; CAROLINE MARQUES CASTRO, CPACT; Taíse Carbonari, Estudante de Gestão Ambiental, Instituto Federal Sul-Rio-Grandense; Henrique Kuhn Massot Padilha, Estudante de Agronomia, Universidade Federal de Pelotas; Lidiane da Rosa Strelow, Estudante de Gestão Ambiental, Instituto Federal Sul-Rio-Grandense; Claudete Clarice Mistura, Estudante de doutorado do Programa de Pós-Graduação da UFPel; Raquel S. Neitzke, Estudante de doutorado do Programa de Pós-Graduação da UFPel.; Síntia Z. Fischer, Estudante de doutorado do Programa de Pós-Graduação da UFPel. |
Título: |
Análise e sistematização dos dados de passaporte dos acessos do banco ativo de germoplasma de cucurbitáceas da Embrapa Clima Temperado. |
Ano de publicação: |
2011 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 6., 2011, Búzios. Panorama atual e perspectivas do melhoramento de plantas no Brasil. [Búzios]: SBMP, 2011. |
Idioma: |
Português |
Thesagro: |
Germoplasma. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Clima Temperado (CPACT) |
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